Karácsonyi kalligráfia workshop

Még pont időben vagy, hogy a karácsonyi ajándékozást a saját kézírásoddal tedd még ünnepélyesebbé.

Készítsd el a saját kézírásod által díszített csomagolópapírt, karácsonyfadíszt!
Készíts személyes ajándékot szeretteidnek a kézírásoddal! Írj gyönyörű üdvözlőlapokat, köszöntő kártyákat!
Megtanulsz pár technikát amivel szebbé teheted az írásod. Ötleteket kapsz a karácsonyi készülődéshez, hogy az ünnepet személyesebbé varázsolhasd. Megismerkedsz különböző eszközökkel, melyekkel kalligráfiává változtathatod a kézírásod, amikkel érdekessé és izgalmassá válik az írás.

Előképzettség nem szükséges, az eszközöket biztosítjuk!

Helyszín: Napfényes Gyógyközpont - 1066 Budapest, Teréz krt. 46. (Mark Center épülete)    •    Ár: 12000 Ft
Előzetes jelentkezés:
Ha a tanfolyamnak nincs kiírt időpontja vagy a fenti időpont nem megfelelő, kérjük, kattintson ide!


Kalligráfia hegyes tollal
Vezeti: Barna Zoltán
Helyszín: Napfényes Gyógyközpont - 1066 Budapest, Teréz krt. 46. (Mark Center épülete)    •    Ár: 30000 Ft
Előzetes jelentkezés:
Ha a tanfolyamnak nincs kiírt időpontja vagy a fenti időpont nem megfelelő, kérjük, kattintson ide!


Vezeti: Barna Zoltán
Helyszín: Napfényes Gyógyközpont – 1066 Budapest, Teréz krt. 46. (Mark Center épülete)
18-21h • 10000 Ft (minden eszközt biztosítunk)

A tanfolyam helyszínén nincs mód a befizetésre. Kérjük, hogy előzetes jelentkezés és befizetés nélkül ne menj a tanfolyam helyszínére.

[tanfolyam-informaciok id=”GPS000000146″ titlesize=”90%” cim=”igen” alkalmak=”nem” vezetok=”nem” infokrejtese=”igen” megjegyzes=””]

[tanfolyam-informaciok id=”GPS000000147″ cim=”igen” alkalmak=”nem” titlesize=”90%” vezetok=”nem” infokrejtese=”igen” megjegyzes=””]

[tanfolyam-informaciok id=”GPS000000148″ cim=”igen” alkalmak=”nem” titlesize=”90%” vezetok=”nem” infokrejtese=”igen” megjegyzes=””]

[tanfolyam-informaciok id=”NFT000000107″ cim=”igen” alkalmak=”igen” vezetok=”nem” megjegyzes=”A tanfolyam helyszínén nincs mód a befizetésre.
Kérjük, hogy előzetes jelentkezés és befizetés nélkül ne menjen a tanfolyam helyszínére.”]

[tanfolyam-informaciok id=”NFT000000125″ cim=”igen” alkalmak=”igen” vezetok=”nem” megjegyzes=”A tanfolyam helyszínén nincs mód a befizetésre.
Kérjük, hogy előzetes jelentkezés és befizetés nélkül ne menjen a tanfolyam helyszínére.”]

[tanfolyam-informaciok id=”NFT000000108″ cim=”igen” alkalmak=”igen” vezetok=”nem” megjegyzes=”A tanfolyam helyszínén nincs mód a befizetésre.
Kérjük, hogy előzetes jelentkezés és befizetés nélkül ne menjen a tanfolyam helyszínére.”]

A tanfolyamon minden szükséges eszközt biztosítunk. Az otthoni gyakorláshoz a tanfolyamvezető ajánl a tanfolyam során eszközöket, azonban ezek beszerzése nem feltétele a tanfolyamon való részvételnek.
A tanfolyamon betöltött 15 éves kor felett lehet részt venni.

Vágotthegyű toll alapozó alkalom:
Ennek az eszköznek széles a hegye, így a húzott vonalvastagság variálható. A vonal irányával és a hegy tartási szögével szabályozható, hogy milyen vastag vonal kerül a papírra. Egy golyóstollhoz képest itt fontos a toll tartása, nem mindegy hogyan fogjuk a kezünkbe. A legismertebb ilyen típusú betűk a gótikus és az italic. Kezdőknek leginkább ezt a tanfolyamot ajánlom a szépírással ismerkedéshez. A tanfolyamon mindenféle tudásszinttel részt lehet venni.
Ezen az alkalmon az eszköz használatát tanuljuk meg alapgyakorlatokkal, betűk írására még nem kerül sor.
Mit jelent a kalligráfia • Az ember és az írás kapcsolata • A kalligráfia eszközei • Vágott hegyű toll működése • Alapgyakorlatok vágott hegyű tollal

Hegyes toll alapozó alkalom:
A hegyes toll vonalvastagsága attól függ, mekkora erővel nyomjuk rá a papírra. A hajszálvékony vonaltól a több milliméteresig terjed a szélessége. Kiválóan alkalmas folyóíráshoz és díszített betűkhöz. Ezzel az eszközzel az esküvői meghívókon sokszor látható díszes betűket tudjuk leírni rendezett, hivatalos formában vagy akár játékosan, könnyed vonalvezetéssel.
Ezen az alkalmon az eszköz használatát tanuljuk meg alapgyakorlatokkal, betűk írására még nem kerül sor.
Mit jelent a kalligráfia • Az ember és az írás kapcsolata • A kalligráfia eszközei • Hegyes toll működése • Alapgyakorlatok hegyes tollal

Ecsettel írás alapozó alkalom:
A szépírás csúcsa az ecsettel írás. Nagy kézügyességet és kontrollt igényel, cserébe a legszebb és leginkább élettel teli betűformákat adja. A széles körben ismert és nagy népszerűségnek örvendő távol-keleti, energiával teli kalligráfiák hegyes ecsettel készülnek. Könnyed mozdulatai a latin betűknél is alkalmazhatóak. Lapos ecsettel a vágott hegyű toll formái emelhetők magasabb szintre. Ecsettel nem csak papírra, hanem falra, kerámiára, textilre is írhatunk. 
Ezen az alkalmon az eszköz használatát tanuljuk meg alapgyakorlatokkal, betűk írására még nem kerül sor. 
Mit jelent a kalligráfia • Az ember és az írás kapcsolata • A kalligráfia eszközei • Ecsetek működése • Alapgyakorlatok ecsettel

A vírushelyzetre tekintettel és 10 év kalligráfia oktatás után megújítjuk kalligráfia tanfolyamaink tematikáját. Ezentúl nem tanfolyamokat tartunk, hanem tematizált oktatási alkalmak lesznek. Ez azt jelenti, hogy egy alkalommal egy témával foglalkozunk, nem összefüggő tanfolyam lesz. Így ha esetleg korlátozások lépnek életbe nem szakad félbe egy tanfolyam. Továbbá lehetőséget ad arra, hogy akik már korábban jártak tanfolyamon el tudnak jönni gyakorolni és egyéni feladatokat tudok adni a tudásszinthez igazodóan. Jobban ki tudjátok választani a nektek kedves témákat. Az alapozó kurzusokon az eszköz működésének és használatának az alapjait tanuljuk. Ekkor még nem kerül sor betűk megtanulására. A többi kurzust javasoljuk azoknak is, akik már tudják az alapokat, de szeretnének gyakorolni, szeretnének inspirálódni, szeretnék a technikájukat csiszolni.

Ha szeretsz írni,
ha szeretnél szebben írni,
ha nem szeretsz írni, de változtatnál ezen,
ha szeretnéd önmagad jobban megismerni az írásod által…

A kalligráfia a betűírás művészete, a kalligráfus mozdulatainak rögzítése a térben és az időben, a pillanat megörökítése. A gyakorlás által a mozdulatok tánccá válnak, az írás rajzolássá, festészetté lesz. A leírt szöveget látva az olvasó belül együtt mozog a kalligráfiával, a lelkében „letáncolja” azt, amit a kalligráfus megalkotott. Az író és az olvasó között egy láthatatlan kapcsolat jön létre.

Az emberek többségének a kézírása automatikus, mélyen berögződött szokások vezérlik. De felszabadulhatunk e magunk teremtette kötöttségek alól. A kalligráfia lehetőséget ad arra, hogy az akaratunk szerint írjunk, hogy mi irányítsuk a mozdulatainkat, ne pedig azok minket. Újra a középpontba kerülhetünk és akár tudatosan is alakíthatjuk általa belső világunkat.

„Az írással kapcsolatban azt kell mondjuk, hogy a mai ember nem birtokolja az írást, hanem az írás birtokolja őt. Mit jelent az, hogy „az írás birtokolja őt“? Azt jelenti, hogy a csuklónkban, a kezünkben rejlik egy bizonyos gyakorlata az írásnak. Gépiesen írunk a kezünkkel. Ez béklyóba köti az embert. Csak akkor szabadul fel ez alól, ha úgy ír, ahogyan rajzol vagy fest – amikor minden betű egy külön festménnyé vagy rajzzá válik. Ekkor megszűnik az, amit eredetileg „kézírásnak“ hívtunk.“
Rudolf Steiner

Tanfolyami képgaléria

Résztvevők munkái