Az iskolában mindannyian festettünk vízfestékkel, de mégsem tanultuk meg jól, hogyan is kell használni. 

Az akvarell festés egy rendkívül szórakoztató hobbi sokak számára. Kevés eszköz kell hozzá, gyorsan elkészül, nem mérgező, és rengeteget lehet fejlődni benne. Mint mindennek, ennek a technikának is vannak alapvető fogásai, amit érdemes megtanulni. 

akvarell

Amikor elkezdesz akvarellel festeni, jobb, ha ezt a néhány hibát nem követed el.

 

1. Nem akvarell szerűen festesz, hanem olaj szerűen

Mit jelent ez? Az akvarellnél gyakorlatilag színes vízzel festesz, olajnál pedig vastagon a festékkel. Amikor gyerekkorunkban az iskolában temperával festettünk, az volt ilyen, hogy jó vastagon próbáltunk festeni. De miért? azért, mert próbáltunk sárgát  vinni a kékre, de mivel nem ment (mert zöld lett) egyre vastagabban kezdtünk festeni. És itt álljunk is meg. Tudnod kell egy dolgot: vannak fedő és vannak átlátszó (lazúr) festékek. Ez azt jelenti, hogy ha egy átlátszó festékkel szeretnénk lefedni egy korábbi réteget, az soha soha soha nem fog sikerülni. És amit tudnod kell: az akvarell átlátszó festék. Nem érdemes vastagon festeni akkor sem fog takarni. Egy sárga csak úgy lesz sárga a papíron, ha a fehér papírra festem. a másik probléma a fehér. Az akvarellben nincs fehér, hanem a papír fehérje a fehér. Ha fehéret szeretnél, ki kell hagyni.  

2. Nem várod meg, hogy megszáradjon

Miért van az, hogy a képed úgy szárad meg, hogy térképszerű foltok lesznek rajta. Alapvetően kétféle festési mód van, lehet száraz papírra és nedvesre festeni. A félig nedves papíron keletkeznek a ronda foltok. Azt jegyezd meg, hogy a következő réteg festék előtt vagy szárítsd meg a papírt, vagy teljesen nedvesen menj rá. Persze ha már profi vagy, direkt kihasználhatod a ronda fajta megszáradást, de addig inkább kerüld el.

3 Ne kövesd túlzottan az előrajzolt kontúrokat

Az akvarellben megengedett ceruzával előrajzolni  a képet, és még az sem baj, ha a kész képen látszanak a vonalak. Viszont ha egy igazi friss képet szeretnél festeni, azt javaslom, hogy a festésnél ne kövesd a körvonalat, mert akkor kifestőkönyv lesz belőle, és az meg már megvolt az általánosban. 

4. Ne add fel!

Mindig eljön az a pont, amikor kimondod magadban, hogy “Na ez már nem lesz jobb, abbahagyom”, vagy “Ezt már nem lehet kijavítani”. Ez a kilépési pont, ilyen mindenkinek van, és ha itt kiszállsz, nem leszel jobb soha. Fejlődni viszont csak akkor tudsz, ha felismered ezt a kilépési pontot, és úgy döntesz, hogy ha csak egy ecsetvonást is, de még megteszel. Egy idő után rájössz, hogy egy látszólag elrontott képen még sok mindent tudsz tenni. Végül is mi bajod lehet?

5. Addig dörzsölöd a papírt, amíg szétmorzsolódik

Ez a papír minőségétől függ. A gyenge minőségű papír szétmorzsolódik a sok macerálástól. Két lehetőséged van: vegyél jobb papírt, vagy fess úgy, hogy kevésszer érj hozzá a papírhoz. Vegyél széles ecsetet, és kevés, de nagy ecsetvonásokkal fess.

6. hagyj fehér részeket a papíron

Ez egy fontos dolog a végére. Főleg kezdőként él az bennünk, hogy minden részt ki kell tölteni. Olajnál ez nem is rossz, akvarellnél viszont frissebb a kép, ha vannak kihagyott részek. Ettől válik az egész festményed könnyeddé 

Még sok ilyen tanácsot tudnék adni, de ezeket inkább személyesen mondom el az akvarell workshopokon. Nem az a lényeg, hogy sok ilyet tudj, hanem az, hogy amiben Te akadsz el, abban legyél megsegítve.  

Szeretettel várunk kezdő festészeti workshopjainkra, ahol egy jó csapatban alkothatsz, megismerve a festés alapjait. A kurzusokon nem csak a technikáról lesz szó, hanem arról is hogyan használhatod a festést arra, hogy boldogabb életet élj.

akvarell