A művészetek gyakorlása manapság fellendülőben van, és ennek nem is egy jó oka van.

Az elmúlt években újra nagy népszerűségnek örvendenek a különböző kreatív tevékenységek, mint például a rajzolás és a festészet. Ez egyrészről az interneten könnyen elérhető oktató anyagoknak köszönhető, más részről a tudatos jelenlét gyakorlását hirdető mindfulness mozgalomnak is. Számos kutatás jelent meg az alkotás pozitív lelki hatásairól.  Akár a rajzolás, festés, kötés, horgolás, a színező könyvek, vagy a zentange, mindegyik tagadhatatlanul hordoz valamit amire mindig is vágytál, a kifejezés örömét, és azt, hogy valami kézzelfogható, egyedi dolgot hozz létre. Még soha nem volt ilyen könnyű egy új kreatív dologba belevágni.

 

Az alkotás számos pozitív előnnyel jár az életedben, itt van a legfontosabb három ok, amiért érdemes valami kreatív dolgot keresned a hétvégére.

 

Alkotni jó!

A leginkább magától értetődő ok, amiért érdemes belevágnod a művészkedésbe nagyon egyszerű: alkotni élvezetes. Ahogy hangszeren játszani, táncórákat venni vagy új receptet kipróbálni sok örömet ad, úgy valamit saját kezűleg készíteni is rendkívül pozitív hatással van rád.

 

Növeli az önbecsülésed

Egy új hobbit elkezdeni, ami precizitást és odafigyelést igényel nem könnyű dolog. Ahhoz, hogy felszabadítsd a belső kreatív éned, szükséged van türelemre és kitartásra. Lehet hogy hetek is eltelnek, mire valahová jutsz a horgolásoddal, vagy a festményeddel, de amikor elkészül az alkotás, és látod, hogy ezt te készítetted, az önbizalmad, és az önbecsülésed hirtelen megugrik. Ha a szobád a saját alkotásaiddal van díszítve, akkor a személyiséged sokkal inkább kifejeződik a lakásban, sokkal inkább nyilvánvaló az, hogy téged érdekel, hogy mi vesz körül. A barátaid elismerését is könnyen kivívhatod, ha meglátják egy jól sikerült művedet.

 

Felszabadít a stressz alól

Bizonyított tény, hogy a kreatív alkotás hatékonyan csökkenti a stresszt, és a szorongást. A művészet terápiás hatása abban áll, hogy az alkotás során könnyebben ki tudod fejezni azt, hogy mi van veled, és még nem is kell erőltetned. Amikor képes vagy belemerülni egy alkotói folyamatba, és egy dologra koncentrálsz, az agyad megszabadul a hétköznapi élet kusza gondolkodási sémáitól, és belekerülsz az angolul “flow” -nak nevezett áramlás állapotba. Elengedettebb és pozitívabb leszel.  A folyamat közben hasonlót élsz meg, mint amikor meditálsz, de persze ez teljesen más, mivel itt fizikailag aktív vagy. Hogy ha még rendszeresen is alkotsz az nagyban hozzájárul lelki egészséged fenntartásához, és nem kell félned a kiégéstől.

 

Ha még nincs ilyen programod, tudunk számodra egy ilyet

Szeretettel várunk kezdő festészeti workshopjainkra, ahol egy jó csapatban alkothatsz, megismerve a festés alapjait. A kurzusokon nem csak a technikáról lesz szó, hanem arról is hogyan használhatod a festést arra, hogy boldogabb életet élj.