Ha szereteted önmagadat, akkor az élet is szereteni fog téged. Ha szereted önmagadat, akkor harmóniában vagy életed folyamataival. Ha szereted önmagadat, akkor éber vagy és meglátod a feléd érkező lehetőségeket. Ilyen egyszerű, vagy mégsem?!

Mély alvásban vagyunk miközben szebb életről álmodunk. Évekig olyan hiedelmeket tápláltunk, melyek megakadályozzák, hogy életünk főhősévé váljunk. Elhittük őket, mert gyermekkorban ezeket hallottuk, a környezetünk közvetítette felénk, és mi jó szolga módjára mindet be is teljesítettük őket:

„Ezt te nem tudod megcsinálni!”

„Mindig csak a baj van veled!”

„Szégyelld magad!”

„Neked úgysem fog sikerülni!”

Azzal, hogy gyermekkorban ezeket hogyan és miért gyűjtöttük be, most nem szeretnék foglalkozni, hiszen számos könyv írt már erről. Mi most másra helyezzük a hangsúlyt. Mégpedig arra, hogy felnőttként nincs már szükségünk erre a mély álom-tudatra, nem kell, hogy ezeknek a romboló hiedelmeknek a rabságában éljünk. 

Sokszor a belső párbeszédek olyan természetesen hangoznak, hogy már meg sem kérdőjelezzük őket: „Oh, de béna vagyok!”, „Már megint elrontottam!”, „Miért vagyok mindig ilyen peches?”. Ezek a gondolatok folyamatosan tompítanak és altatnak minket.

Létezik, viszont 6 erény, amelyet ha kialakítunk, segítenek abban, hogy végre felszabaduljunk a negatív hiedelmek rabságából, merjük vállalni saját magunkat és merjünk élni valódi, egyedi értékeinkkel.

  • 1.Erény: Figyeld meg ezeket a belső negatív üzeneteket és írd le őket. Légy éber és leplezd le a jól berögzött hiedelmeket.

  • 2. Erény: Próbáld tudatosítani, hogy milyen érzések társulnak ezekhez a negatív hitrendszerekhez. Nézz szembe velük, hiszen ezek sajnos akkor is jelen vannak, ha nem vagy tudatos rájuk. (félelem, szorongás, csalódottság, fájdalom, stb.)

  • 3. Erény: fedezd fel, hogy az érzés mögött milyen valódi szükséglet bújik meg. (elfogadás, elismerés, tisztelet, szeretetet, stb.)

  • 4. Erény: Így, hogy már kapcsolódtál valódi érzéseidhez és szükségleteidhez, mi az a konkrét új döntés, amit a negatív hidelem ellenében hozol meg. Mivel „helyettesíted” azt? (Pl. „Már megint elrontottam!” helyett „Megpróbálom újra és sikerülni fog!”)

  • 5. Keress lehetőséget, ahol kipróbálhatod magad és az új döntésedet gyakorlatba tudod átültetni.

  • 6. Amikor sikerült a tett, akkor vedd észre, tudatosítsd azt, ismerd el magad! Ünnepeld meg a sikeredet! Tudd, hogy ez nem egyszeri és megismételhetetlen eset, hiszen akinek egyszer sikerült, annak máskor is fog!

Ez egy rendkívül egyszerű módja annak, hogyan tudod felszámolni elavult, ósdi gondolati mintáidat, melyek már nem szolgálják az életedet. Innentől kezdve, alkalmazni tudod ezt számos más területen is, így lassan-lassan eljutsz oda, hogy tényleg kezedbe veheted saját életedet.

Önmagunk szeretete és elfogadása egy forradalmi tett, mely neked, nekem, nekünk is sikerülhet!

 

Hajrá!

Tudj meg többet az elengedésről és az elfogadásról, gyere el az alábbi workshopra:

7 lépés a boldog és tudatos élethez