Vannak, akiknek nincsen munkájuk. Vannak, akik váltani szeretnének. Sokan nem tudják, mihez is kéne kezdeniük. Van, aki nem meri a saját elképzeléseit követni. Van, aki a „megfelelő alkalomra” vár … már évek óta. És van, aki már feladta a reményt, és csak pénzt akar keresni. Nekik szól a Napfényes Élet Alapítvány sikeres önismereti tanfolyama, az  IDEÁLIS HIVATÁS tréning.

Sokféle munkát végzünk, és ezek között lehet olyan feladat, ami igazán közel áll hozzánk, amiről azt érezzük: Igen! A helyemen vagyok! Fogjunk gyanút, hogy valami nincsen rendben, ha nincsen munkánk, ha van munkánk, de nem szeretjük, vagy ha nem vagyunk képesek megtartani magunkat egy munkahelyen pár hónapnál (hétnél, percnél) tovább.

Mindenki máshol tart, természetes, hogy különbözőek a pillanatnyi problémáink. Egyetlen dolog viszont egységes: nem látjuk, nem tudjuk, hogy aktuálisan hol és miért akadtunk el, és ezért érdemes segítséget igénybe venni. A pozitív hozzáállás jól jöhet: „Most még nem tudom, mi a megoldás, de bennem van.”

A munka kapcsol minket az emberi közösséghez. A közösségben a felnőtt, munkaképes emberek végeznek munkát. Beteg az a közösség, ahol munkaképes felnőttek nem dolgoznak. A munkavégzés kapcsolja össze belső lelki világunkat (gondolatok, célok, szándékok, érzések) a külső fizikai valósággal. A munka kapcsolatteremtő, megismerő eszköz. Aki munkátlan, az tudatlan marad. Az önálló munkavégzés a felnőtté válás jele és eszköze. Az önálló munkára képes felnőtt nagyobb eséllyel élhet szabadon, saját normái és elképzelései szerint.

Érdemes átgondolnunk, milyen örökséggel indultunk az életnek, mit gondoltak a pénzről és a munkájukról szüleink, hogyan viszonyultak a munkához, megtalálták-e benne önmagukat? A családi minták pozitív és visszahúzó erői érvényesülhetnek hozzáállásunkban.

Arra vagyunk képesek, amiről jó képet alkotunk. Kép nélkül képtelenség! A lélek képekben működteti megvalósító erőit. Ezért segítjük a tudatos képalkotást. Vágyképeinket konkrétan megfogalmazva, finomítva jutunk el céljaink rendszeréhez. A célalkotás 3 fő időtávra történik: 0-2 hónap az azonnali, rövidtávú program, 2-6 hónap a középtávú, 6-24 hónap a hosszútávú célok időtávja.

Ellenőrizzük céljainkat! Jó irányba vezetnek? Reálisak? Képesek vagyunk végrehajtani, megvalósítani? Nem ütik egymást? Konkrétan fogalmaztuk meg? Érthető, egyszerű egy értelmes gyermek számára is? Vannak benne számok, határidő, felelősök, mérési szempontok? Beírtuk a naptárunkba? Pontosan leírtuk, mit akarunk? Tudjuk, melyik célunk a legfontosabb? Megmutattuk kellően pozitív gondolkodású ismerősünknek is? Megóvtuk a pesszimistáktól?

Ha minden rendben van, engedélyezzük a sikeres megvalósítást, akár írásban is! Ingyen van, és nagyon hatásos. Ne feledkezzünk meg a célok frissítéséről, aktualizálásáról sem!

Idáig eljutva jöhet a megvalósítás átgondolása. Itt egyszerű a megközelítési módunk: most azonnal kell lépnünk, már nincs ideje a múltnak. A legfontosabbal kell foglalkozni. Sikeresen teljesíthető lépésekre kell bontani a projektjeinket. Csak az igazán fontos és sürgős teendőket végezzük el.

Meg kell erősíteni önképünket. Életünk során úgy gyűjtjük a tudást és hozzáértést, hogy egyre inkább képessé váljunk a nekünk való feladatokra. Szisztematikusan áttekintjük, mit tanultunk, dolgoztunk eddigi életünk során, számba véve minden tevékenységünket, ami valamilyen hozzáértéssel gazdagított minket; ez az úgynevezett kompetencia-biográfia.
Az élet-ökonómia elve alapján érdemes figyelnünk arra, hogy ne dobjunk ki mindent valami ’mellékes’ szempont miatt (pénz, lakóhely, stb.).

A tréning, amelyen a fenti témákat dolgozzuk fel, érzelmileg igen intenzív. A közös munka során oldódhatnak belső félelmeink, gátjaink. Személyes visszajelzéseket kapunk a csoportban. Egymás élethelyzetének megismerése nyílt légkört teremt. Mások helyzetét látva átértékelhetjük a magunkét. A bizalom új kapcsolatokat teremt, a céljaink megvalósításához szükséges kapcsolati hálózat építése sokszor már itt megkezdődik. Minél konkrétabb, érthetőbb elképzelésünk van, annál könnyebben tudnak mások kapcsolódni hozzánk, és segíteni nekünk.

Kívánjuk mindenkinek a jól végzett, ideális munka örömét!

Korpusz Sándor