Leginkább félelmeink akadályoznak minket abban, hogy harmonikus legyen a viszonyunk a pénzhez, hogy az életszituációnak és céljainknak megfelelően keressük meg és költsük el, és ne legyen életünk központi negatív témája. A pénzhez kapcsolódó félelmeink többsége öntudatlanul kódolódik lelkünkbe – ezért első lépésként meg kell ismernünk a választékot, azután önismereti munkával megvizsgálni magunkban, hogy minket ezek hogyan érintenek.
Ebben is segít – többek között – a 7 LÉPÉS TANFOLYAM, ahol mind a 9 félelem feloldásával aktívan foglalkozunk.

Ízelítőül lássunk 3-at a 9-ből:

  1. Félelem a kudarctól, sikertelenségtől, kártól, veszteségektől, csődtől

Jellegzetes belső hangok e félelem esetén: Mi lesz, ha nem sikerül? Úgyse sikerül az én fajtámnak. Ez  lehetetlen. Ezt a veszteséget nem élném túl.
A tökéletesség illúziójára vágyakozás miatt a veszteségeket természetellenesnek, irritálónak éljük meg.
Mit okoz ez a félelem? Bénít, akadályozza, hogy reménnyel, bizalommal gondoljunk lehetőségeinkre, jövőnkre. Elhiteti velünk, hogy az élet megúszható úgy, hogy nincs benne hiány és hibázás – amit csak úgy tudjuk „biztosítani”, ha passzívak maradunk: aki nem próbálkozik, az nem hibázik. Aki nem játszik, az nem veszíthet… Csak a játékot magát!

  1. Félelem a sikertől

Érdekessége, hogy éppen az előző ellenpárja, mégis együtt ott virulhat mindkettő az érzelemvilágunkban. Akinek nem élnek a lelkében konkrétan kidolgozott pozitív jövőbeli sikerképek, az általában fél a sikertől – emiatt terhes számára az elképzeléseit színezgetni, alakítgatni. Van konkrét pénzügyi sikerképed a jövőre nézve?
Fontos szabály! A sikerhez való negatív viszonyt sikertelen és tehetetlen emberek nevelik belénk. Emiatt első tanácsunk: gondosan válogasd meg, hogy kiknek a társaságát választod! Nagy emberek sohasem nevetnek ki nagy terveket.

  1. Félelem a felelősségtől

Ha hozzászoktatnak valakit ahhoz, hogy mások irányítják az életét, mások döntenek helyette, mások intézik el az őt érintő feladatokat – akkor nem ismeri meg saját felelősségét, és az ezzel járó szabadságot. Ez nem az én dolgom! Semmi közöm hozzá! Nem tőlem függ. Én nem tehetek semmit.
A felelősség hárításának leggyakoribb tünete az, amikor mást/másokat hibáztatunk az életünk, benne pénzügyeink alakulásáért. Nem mi magunk okozzuk és tartósítjuk helyzetünket, hanem találékonyan  bárki és bármi mást vádolunk, szidunk a politikusoktól az időjáráson át a sorsunkig.
A lelkünk mélyén egy sötét kis üzletet kötünk, hiszen tudjuk, hogy a felelősség terhek vállalásával jár, és ez az ára az önállósodásnak, függetlenné válásnak. Ha nem veszünk a vállunkra semmit, az jóval kényelmesebbnek tűnhet, de kiszolgáltatjuk magunkat mások akaratának, akiket – nemtörődöm attitűdünk miatt – nem is ismerünk.

A belső fejlődés akkor lehetséges, ha felismerjük, tudatosítjuk, hogy milyen öntudatlan erők mozgatnak minket – a felismerés nélkül esélyünk sincsen e félelmek legyőzésére. A jó hír az, hogy a 7 LÉPÉS TANFOLYAM kardot ad a kezünkbe, hogy levághassuk az életünket felforgató és elemészteni kész félelem-sárkányok fejét.

Várlak szeretettel a tanfolyamon!

Korpusz Sándor