Egészséges életmód – a spiritualitás kapuja

Nagy divatja van mostanában a tudatos diétáknak, a természetes életmódra való törekvésnek. Az ember eme igénye teljességgel érthető: civilizációs környezetünk rengeteg stresszt okoz szervezetünk számára, ami számos testi-lelki baj forrása. Lelkünk mélyén visszavágyunk abba az ősi összhangba, abba az ősi harmóniába a természettel, amiből az ember fejlődése során kiszakadt.

Harmónia

A Föld Anyával, a természettel összhangban megvalósított élet valójában nagyon ősi tanítás. Az ember a természet közegéből származik, és számos láthatatlan szál fűzi a természeti erőkhöz, melyektől, ha elszakad, nem tud egészségesen élni. A tiszta víz, a tiszta levegő fizikailag is jól megfogható szükségletei az embernek, de ugyanígy szüksége van rendszeresen napsugárzásra, a természeti elemekkel való élő érintkezésre is.

A testi egészségnek voltaképpen három alappillére van: a helyes táplálkozás, a helyes légzés és a helyes mozgás. Ha ez a három rendben van, az embernek tulajdonképpen nagy baja nem lehet. Talán meglepő, hogy a légzés e három legfontosabb dolog között szerepel, de gondoljunk csak arra, hogy a jógában például milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak a légzésnek. A légzés nagyon komolyan kihat az idegrendszer működésére, és ez által a lélekre – nem véletlen a „lélegzés” és a „lélek” szavak összecsengése a magyar nyelvben. Mint tudjuk, a stressz az egyik legfőbb megbetegítő tényező, aki tehát uralni képes a légzését, vagy legalább napi néhány percet szánni tud légzőgyakorlatokra, az eme hatásmechanizmuson keresztül nagyon sokat tehet egészségének megőrzése érdekében.

Helyes táplálkozás

A legtöbb hibát a mai civilizált ember mégis a táplálkozásával követi el. Senki nem gondolhatja például, hogy az az évi 4 kg ételfesték, amit egy átlagember elfogyaszt, nem marad büntetlenül. Az ételfestékekben elég magas koncentrációban találhatók nehézfémek, amik igen nehezen ürülnek ki a szervezetből, és ez csak egy kiragadott példa a sok közül. Nézzük csak meg például, mi bújik meg egy átlagos levesporban vagy margarinban: mesterséges színezékek, tartósítószerek, E betűk mögé rejtőző mesterséges adalékok sora. Mindez teljességgel idegen az emberi test számára, és gyakorlatilag méregként hat, ha bekerül. A testidegen, mesterséges adalékokon túl számos más hibaforrás is megbújhat az étrendben: például a rendszertelenség vagy a túlzott mennyiség. Igen nagy kultusza van például a bőséges fehérjefogyasztásnak manapság, holott egy kifejlett szervezetnek valójában meglehetősen kevés fehérjére van szüksége. Minden többlet és méreg pedig, ami a szervezetbe kerül, kiválasztószerveinket terheli meg: májunk, vesénk, bőrünk és légzőrendszerünk eszeveszett harcot folytat nap mint nap, hogy az egészséges működéséhez szükséges belső egyensúlyt fenntartsa. Az emberi testet igen sok évet kibír, ha jó karban tartjuk, az előbb említett tortúra azonban idő előtt elhasználja, „leamortizálja” amúgy csodálatos bölcsességgel összerakott testünket.

A test a lélek temploma

„A test a lélek temploma” – mondták a régi bölcsek, és itt kap a testi egészség egy új dimenziót. Mindenki szeret egészséges lenni úgymond hétköznapi okok miatt: korlátoz a mozgásban, legyengít, elkedvetlenít, ha betegek vagyunk. A rossz közérzet lerontja kedélyállapotunkat, a betegség letompíthatja tudatunkat – és itt máris lelki síkon vagyunk. Egy egészséges ember aktív a külvilágban, amiben akadályozza az, ha a teste beteg. Ha valaki elindul a tudatos önismeret útján, akkor ehhez a külső aktivitáshoz egy belső aktivitás is párosul – ezt azonban ugyanúgy megnehezíti vagy ellehetetleníti, ha a testünk nem egészséges. A spiritualitás felé forduló embernek tiszta tudattal kell rendelkeznie, hogy lelkével felemelkedhessen mindahhoz, ami a szellemi világból eléri őt. A tiszta tudat azonban egészséges testben tud működni igazán, részben a figyelem miatt (amit lekötnek a testi bajok), részint amiatt, mert a testi egészség befolyásolja a tudatszintet: kifinomodnak az érzékek, javul a koncentráció, megnő a megértésre és az együttérzésre való képesség, ha testileg egészségesek vagyunk.

Régen az ember nagyon sok mindent ösztönösen csinált, amire ma már nem képes, részben amiatt is, mert kiszakadt a természeti közegéből, a természetes ritmusokból. A természetes életmódot a ma emberének gyakorlatilag újra kell tanulnia, és ebben szakavatott természetgyógyászok, a természetes életmód alapos ismerői tudnak a segítségünkre lenni. A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége 2009-ben a Természetgyógyászatért díjjal tüntette ki eddigi munkásságáért Váradi Tibor természetgyógyászt és vallásbölcsészt.

Váradi Tibor a Napfényes Élet Alapítvány szervezésében rendszeresen tart tanfolyamokat az egészséges életmód és a modern szellemi tanítások témakörében. A Természetes életmód kezdő és haladó tanfolyamok időpontjait megtalálja honlapunkon. Ugyanitt megtalálhatóak a szellemtudományi alaptanfolyamok kezdési időpontjai is: kezdő és haladó tanfolyamok indulnak rendszeresen, emellett félévente indul csakra-tanfolyam is, ahol az emberi csakrarendszer működésének megismerése a cél. Az alapítvány további tevékenységeiről és programjairól a napfenyes.hu weboldalon talál információt.

Andics Árpád

 

2017-09-05T14:13:38+00:00
Önismereti tanfolyamok

Lelkiség, önismeret

ÚJ TANFOLYAM!
BETELT! 2018. március 24. (Szo), 9-17h
A párkapcsolati enneagram tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Enneagram alaptanfolyam elvégzése vagy az enneagram rendszerének alapfokú ismerete!

2018. április 21. (Szo), 9-16h

2018. április 14. (Szo), 9-16h

2018. május 13. (V), 9-16h

2018. április 7-8. (Szo-V), 10-17h

ÚJ TANFOLYAM!
2018. február 18-tól havonta 1 hétvégi nap, 10-17h
– 4 alkalom
4 alkalmas gyakorlati tanfolyam, melyben kulcsokat kapsz a sikereses élet legfontosabb témáihoz:
Bátorság, megvalósítóerő, belső harcos • Célok, motiváció, értékrend • Önbizalom, magabiztosság, bizalom • Pénz, siker, hivatás • Elengedés, elfogadás, önelfogadás • Szabadság, függetlenség, tudatosság • Öröm, játék, spontaneitás – a Belső Gyermek gyógyítása

ÚJ VIDEÓ!
2018. március 3-4. (Szo-V), 9-17h
2018. május 26-27. (Szo-V), 9-17h

2018. február 24. (Szo), 9-17h
Az Enneagram II. tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Enneagram alaptanfolyam elvégzése vagy az enneagram rendszerének alapfokú ismerete!


Önismereti tanfolyamok

Művészet, kreativitás

2018. április 6-8. (P-Szo-V), 9-17h

VIDEÓ!
PÉCSEN! 2018. május 5-6. (Szo-V), 9-16h

2018. március 19-től (hétfői napokon), 18-20h
– 5 alkalom
Az Akvarellfestés 2. tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Akvarellfestés alaptanfolyam elvégzése!
Az Olajfestés 2. tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Olajfestés alaptanfolyam elvégzése!

Üvegfestészet és Szakrális Geometria workshopÖnismereti tanfolyamok

Spiritualitás

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
2018. április 4-től (szerdai napokon), 18-20h
– 7 alkalom
Ízelítő a témákból:
A földfejlődés és emberiségfejlődés kiemelkedő eseményei Krisztustól napjainkig • Michael-impulzus • az 52 szellemi alapelv • a közteslét eseményei • a Szent Grál titkai • egészség, betegség, gyógyulás • damaszkuszi élmény

A szellemtudományi haladó tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már elvégezték Az ember és a létezés titkai – bevezetés a szellemtudományba alaptanfolyamot, illetve azoknak, akik már rendelkeznek az alapvető szellemtudományos ismeretekkel.

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
2018. február 7-től (szerdai napokon), 18-20h
– 7 alkalom
Ízelítő a témákból:
Az ember és a világ szellemi felépítése • tudatszintek • planetáris inkarnációk, a Föld létének szellemi háttere • karma és reinkarnáció • angyalok és ellenerők • szellemi praxis • beavatás és megvilágosodás

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
A csakrák működése és sajátosságaik • csakrakapcsolatok • a hozzájuk kapcsolódó életterületek, betegségek • az egyes csakrákhoz tartozó pozitív és negatív elementálok • a harmonikus és diszharmonikus működésről • a csakrák tisztítása és erősítése

Vidéki tanfolyamainkhoz együttműködő partnereket keresünk!

Szeretnénk, ha tanfolyamaink vidéki városokba is eljutnának. Ehhez keresünk olyan partnereket, akik helyismeretük és kapcsolatrendszerük révén tudnak segíteni vidéki a tanfolyamok megszervezésében. Amennyiben szívesen együttműködne velünk, kérjük, keressen minket elérhetőségeinken.

 

Tanfolyamainkra bankkártyával is befizethetsz biztonságos kapcsolaton keresztül:

Értesülj időben tanfolyamainkról és előadásainkról, iratkozz fel az e-mail értesítőnkre!

Az „Értesítést kérek!” gombra kattintással hozzájárulsz, hogy a megadott elérhetőségeidre a Napfényes Élet Alapítvány tanfolyamait, valamint a termékeit és szolgáltatásait népszerűsítő hírleveleket küldjön, illetve hogy a megadott adataidat e célból kezelje. Kijelented, hogy jelen hozzájárulásod visszavonásával és a megadott adataid kezelésével kapcsolatban az Adatkezelési tájékoztatóban írt tájékoztatást elolvastad és tudomásul vetted.

Napfényes Tanfolyamok